Consiliere și orientare vocaţională și profesională pentru absolvenţi


Autor: psiholog Mihai Adrian Păun

      Consilierea şi orientarea vocaţională/ profesională are un rol important pentru fiecare tânăr fie el absolvent de gimnaziu fie absolvent de liceu. La absolvenţii de gimnaziu consilierea şi orientarea vocaţională/profesională trebuie realizată din timp, tânărul trebuie informat cu privire la alegerea unui profil şi a liceului. Consilierul trebuie să aibă înainte o discuţie aprofundată cu tânărul absolvent care se afla în an terminal, discuţia cu tânãrul absolvent trebuie sã cuprindã: interesul pentru continuarea studiilor; interesul şi motivaţia pentru profilul ales, motivaţia este esenţială în activitatea psihică şi în  dezvoltarea personalităţii  a tânărului, este primul element cronologic al oricărei activităţi şi a vârstei, motivaţia contribuie la formarea şi consolidarea unor însuşiri ale personalităţii; interesul pentru formarea profesională continua şi pentru dezvoltarea personală şi profesională.

În orientarea vocaţională/profesională a tânărului un rol important îl are comunicarea verbală cât şi nonverbală, comunicarea verbală este folosită în viaţa de zi cu zi, dar şi în relaţiile interumane mai  ales în procesul de îndrumare/orientare/consiliere. Comunicarea  facilitează comunicările delicate mai ales la vârste fragede şi permite folosirea unei game variate de exprimare a unui mesaj. Comunicarea nonverbală este cumulul de mesaje, care nu sunt exprimate prin cuvinte şi care pot fi decodificate, creând înţelesuri, aceste semnale pot repeta, contrazice, înlocui, completa sau accentua mesajul transmis prin cuvinte. Importanţa comunicării nonverbale a fost demonstrată în 1967 de către Albert Mehrabian, în urma unui studiu, acesta a ajuns la concluzia că numai 5% din mesaj este transmis prin comunicare verbală în timp ce 38% este transmis pe cale vocală şi 55% prin limbajul corpului. Comunicarea nonverbală opusă comunicării verbale este concepută de multă vreme ca limbaj în sens strict. În această viziune toate celelalte forme de comunicare sunt considerate ca secundare (scrisul). Teoriile contemporane ale comunicării influenţate de discipline atât de diverse ca lingvistică enunţării, psihologie, sociologie, antropologie, asigură astăzi locul cuvenit comunicării nonverbale, bazându-se pe ipoteze ale canalelor multiple ale comunicării umane. De la teoriile contemporane sociologiste sau psihologiste despre comunicare, în procesul de consiliere al tânărului contează foarte mult capacitatea acestuia de ‘’aş dori ceva’’ sau mai bine zis ‘’ceea, ce va vrea el să facă când va fi mare’’ .

La tinerii absolvenţi de liceu, comunicarea verbală şi nonverbală are un rol foarte important, consilierul trebuie să se ocupe atât de partea vocaţională cât şi de ceea profesională. Tânărul trebuie consiliat în primul rând în alegerea facultăţii pe care doreşte să o urmeze şi în al doilea rând supra meseriei pe care doreşte să o urmeze.

Repere utilie în consilierea vocaţională/profesională:

  • primul pas, stabilirea întâlnirii;
  • interviul (se realizează de către consilier împreună cu tânărul) , interviul este necesar pentru consilier pentru a realiza o imagine de ansamblu asupra oportunităţilor şi dorinţele pe care le are tânărul;
  • realizarea planului de intervenţie – planul de intervenţie se întocmeşte de comun acord cu tânărul şi se stabileşte paşii ce trebuiesc urmaţi pe obiectivele stabilite împreună cu tânărul absolvent. (fragment)
Publicitate

2 gânduri despre ”Consiliere și orientare vocaţională și profesională pentru absolvenţi

  1. Andreea Popovici zice:

    consilierea are un rol important pentru absolventi, mai ales ca la momentul actual ar fi recomandat ca in fiecare scoala sa fie prezent un consilier care sa se poata ocupa de consiliere vocationala

Comentariile nu sunt permise.