Studiu de specialitate – Salutul, în cadrul emisiunii ”Acces direct” (Antena 1)


Autor: prof. Crăciun Alina-Maria
Școala cu clasele I- VIII Vlașin, jud. Giurgiu

Conform DEX –ului a saluta înseamnă: a întâmpina, a da cuiva semn de respect, de considerație, rostind un cuvânt,o frază, o formulă uzuală de politețe,de simpatie etc. la întâlnire sau la despărțire.

Domeniul formulelor de salut este mai dinamic,decât ne așteptam. Formule variate de salut întâlnim în cadrul emisiunilor de televiziune și de radio. Pentru a exemplifica am ales emisunea ”Acces direct” a Antenei 1, prezentată de Simona Gherghe.

Voi urmari salutul atunci când va începe emisiunea, ce persone vor fi salutate pe parcursul emisiunii și diferitele adresări în funție de vârsta și statutul invitatului, minica în momentul salutului și formula de salut cu care se va încheia emisiunea.

De asemenea, importantă este și maniera în care invitații vor raspunde moderatoarei emisiunii “Acces direct”.

La intrearea în emisie, Simona a început prin a spune “Bun găsit, dragii mei! Vă multumesc că și ieri ați fost alături de noi!”.

Una dintre invitatele emisiunii este Cristina Rus care este întampinată cu un“Bună seara! Bine ai venit!”, iar Simona Gherghe face gestul de a o săruta pe amandoi obrajii. Se observă faptul că cele doua au aproximativ aceeași vârstă și de aceea salutul pare unul amical,dar în același timp se ține cont și de faptul că se află la o emisiune tv difuzată în direct.

O alta invitată este Niculina Stoican pe care o întâmpină tot cu “Buna seara! Bine ați venit!”, se sărută și apoi o invită să ia loc pe canapea indicând cu mana direcția. Aici formula este aproximativ aceeași,singura diferență ar fi că folodește pentru persoana a II  singular auxiliarul de persoana a II a plural. Asta arată că sunt de vârsta diferită și că Simona nu o mai tratează cu aceeași familiaritate ca invitata anterioara,ci îi acordă respectul cuvenit prin foolosirea acestui auxiliar.

Emisiunea se încheie prin multumire către sponsori și către creatoarea rochiei pe care o purta în seara respectivă.

Și în urmatoarele emisiuni formula de început este tot “Bun găsit, dragii mei!Vă multumesc că și ieri ați fost alături de noi!”

Această formulă este una specială,deoarece fiecare emisiune începe prin a mulțumi ascultătorilor “că și ieri” au fost alaturi de ei, adică au urmărit-o,dar se înțelege că și azi vor face același lucru.

Aceastea sunt mici trucuri TV, dacă le putem numi așa.

Pe parcursul emisiunii din 7 decembrie îl are invitat și pe Mircea Badea pe care îl salută spunându-i “Bună seara!”, iar el răspunde prin “Bună seara !și Sărut-mâna!”.

Emisiunea se încheie în aceeași manieră ca și anterioara: cu mulțumiri către sponsori și creatoarea rochiei, apoi este invitată să cânte o formație . (fragment)