Studiu de specialitate – Analiza articolului de ziar din perspectivă pragmatică şi nu numai


Autor: prof. Crăciun Alina- Maria
Școala cu clasele I- VIII Vlașin, jud. Giurgiu

<<Mihaela Bilic:”Isteţ este să mănânci de toate,dar foarte puţin. Numai din nemulţumire şi frustrare mâncăm excesiv”

„Nutriţionista vedetelor” a mărturisit că a avut probleme cu greutatea şi a urmat cure de slabire. Mihaela Bilic a povestit cum şi-a testat ambiţia de a rezista să nu mănânce. „Am fost o mâncăcioasă, îmi plăcea să mănânc. Faţă de mine am fost foarte drastică, recunosc,acum nu mai sunt, dar am făcut numai cure de slăbire şi extreme şi disociate şi aberante. Mi-am testat de multe ori ambiţia, am folosit restricţiile culinare şi ca să demonstrez capacităţile mele de a respecta o promisiune”, a declarat Mihaela la „Dincolo de aparenţe”. „Am avut o perioadă în care nu am mâncat dulce şi tăiam un tort. Fără să-mi dau seama am lins degetul,că mă murdărisem,şi am scuipat”, a completat ea. Mihaela Bilic a povestit cum şi-a ales specilitatea de medic nutriţionist. Decizia a luat-o după ce fratele său a murit de cancer, la o vârstă fragedă. „Văzând atâta suferință prin care a trecut fratele meu,cât de cumplită e boala și cât de neputincioași suntem noi… faptul că nu putem face nimic, neputința medicinii în fața acestei boli, mi-a zdruncinat credința în ce vroiam să fac eu. Nu am mai putut să intru în spital,mi-a fost greu si atunci s-a produs o ușoară schimbare în alegerea unei specialități, urmatoarea mea pasiune fiind mancarea, gătitul”, a mai spus. Medicul Mihaela Bilic a oferit câteva sfaturi celor care vor să nu aibă probleme cu greutatea. „Nimic nu e rău sau bun din punct de vedere nutritiv, ci cantitatea face diferența. Consider că marea istetime este să-îi oferi posibilitatea să mananci din tot,dar foarte puțin. Numai din nemulțumire și frustrare mancăm excesiv!

Cand ne e frica să ne confruntăm cu aceste stări”, a încheiat ea la Antena 2.>>

Articolul pe care l-am ales pentru analiză  este preluat din ziarul Cancan în care i-a fost luat un interviu faimoasei nutriţioniste Mihaela Bilic.

Titlul, în general, trebuie să fie unul sugestiv ca să atragă atenţia cititorului, aşa cum este şi în cazul de faţă: “Isteţ este să mănânci de toate,dar foarte puţin. Numai din nemulţumire şi frustrare mâncăm excesiv.”El poate fi considerat  chiar un sfat al nutriţionistei  pentru cei care se confruntă cu astfel de probleme şi nu numai.

Specialiştii ne precizează că un rol important în constituirea unui anunţ îl are şi imaginea pe care trebuie să o ataşăm textului publicitar. Aceasta reuşeşte de cele mai multe ori să atragă atenţia cititorilor mai mult decât textul scris.

În situaţia de faţă imaginea ataşată nu este una frapantă, care să atragă atenţia, dar acest lucru se face prin intermediul titlului şi al temei propriu-zise care este una de actualitate.

Dacă articolul nu este însoţit de o imagine şi un titlu adecvat poate trece neobservat.

Cea mai mare parte a textului de mai sus constă într-o adresare directă către publicul ţintă.; dovada acestui fapt o repreyintă verbele şi pronumele de persoana I (am fost, îmi plăcea, de mine, noi,am testat mi, etc).

Locutorul în cazul nostru este Mihaela Bilic care se adresează interlocutorilo (publicului ţintă ) prin intermediul acestui interviu pentru a ne împărtăşi din experienţele ei personale şi profesionale şi pentru a veni tot odată cu sfaturi utile.

Textul publicitar abundă în deictice personale de persoana I singular şi plural: îmi, mi de mine, noi. Asistăm la prezenţa  cuplului EU- TU. Întâlnim în textul publicitar două deictice temporale : acum, atunci care au rolul de a stabili timpul de desfăşurare al faptelor petrecute. Până acum am vorbit de un plan ambreiat(conţine ambreiori) şi are legătură cu situaţia de enunţare. (fragment)