Proiectul ZEP în școala noastră


Autor: prof. pt. înv. primar Anca Ioana Șugar
Șc. Dr. Vasile Lucaciu Satu Mare

Dorința de a publica un articol cu această temă derivă din experiența trăită în acest an școlar, datorită coordonării activităților din cadrul proiectului național ZEP (Zonă Educativă Prioritară), proiect inițiat de UNICEF și Institutul de Științe ale Educației. Acest proiect urmărește reducerea absenteismului precum și înlăturarea abandonului școlar. Școala în care lucrez se confruntă cu astfel de cazuri datorită amplasării ei într-un mediu în care conviețuiesc alături mai multe etnii: români, maghiari, rromi.

Cu toții știm că adevărata educație își are bazele în familie, aceasta fiind continuată apoi de grădiniță, școală, universități etc. Am pornit la drum cu dorința de a veni în sprijinul familiilor în care educația nu este prioritară, căutând să le oferim activități care să întărească importanța  rolului pe care îl are părintele în educația și viitorul propriului copil.

După participarea la Conferinţa Naţională de la Sinaia, unde am participat la lansarea proiectului, m-am întors în şcoală cu gânduri frumoase şi cu dorinţa de a înregistra rezultate bune în ceea ce priveşte înlăturarea absenteismului şi în acest fel şi reducerea abandonului şcolar. Aş putea spune că a fost începutul unui drum în care se găseau mai multe necunoscute. Cu sârguinţă am întocmit împreună cu unii membri activi ai echipei de proiect un plan cu activităţi atractive, interesante atât pentru părinţi cât şi pentru elevi. Având moştenire de la părinţii mei crezul, că şcoala este foarte importantă în viaţa omului mi-a fost foarte greu să accept că există părinţi pentru care şcoala valorează puţin sau poate nimic. Deşi am încercat să venim în sprijinul lor cu teme de interes major, deşi am avut promisiuni din partea lor că vor participa la activităţi, foarte puţini dintre părinţi au răspuns invitaţiilor noastre. Pot afirma că derularea acestui  proiect în şcoala noastră a oferit părinţilor participanţi la activităţi un real sprijin în educarea copilului lor. Mă bucură faptul că unii copii din grupul ţintă au participat cu plăcere şi  interes la toate activităţile realizate. Acum după derularea acestui proiect, concluzionez că intensificarea  interesului pentru şcoală, pentru educaţie în general, este şi va rămâne un proiect de viitor, în care este nevoie de schimbarea mentalităţii unor părinţi.