Filmul sau cartea?


Autor: prof. Ghenoiu Elena Maria
Colegiul Tehnic de Transporturi Braşov

În decursul întâlnirilor mele cu alţi colegi, profesori de limba şi literatura română de liceu, am întâlnit situaţia în care profesorul propune elevilor filmul în locul cărţii…măcar să cunoască personajele si subiectul.

Consider o mare pierdere şi, în acelaşi timp , o cedare din partea colegilor mei în ceea ce priveşte obligativitatea lecturii. La rândul meu, am fost întrebată de elevi dacă nu ajunge să vadă filmul… şi eu le-am explicat faptul că orice ecranizare înseamnă o privire subiectivă asupra cărţii, făcută mai întâi de scenarist şi apoi de regizor.

În acest sens, am făcut un experiment cu elevii claselor a noua , cărora le-am dat să citească romanul “Mara” de Ioan Slavici. Am solicitat Bibliotecii Judeţene Braşov filmul şi l-am vizionat în locul amenajat de către bibliotecă în acest sens. Filmul are un alt titlu- Dincolo de pod şi este regizat de Mircea Veroiu. Deşi reuşeşte să realizeze atmosfera târgului ardelenesc şi are o distribuţie de excepţie, filmul este tributar vremii în care a fost conceput, astfel încât în el sunt inserate momente care nu se regăsesc în carte, lucru pe care l-au observant şi elevii.

Din lucrările lor, care conţineauobservaţiile privind  diferenţa dintre carte şi film ,a reieşit faptul că scopul meu a fost atins: au înteles că nu pot să considere o carte citită dacă urmaresc doar filmul. Ne bucurăm de ecranizarea tuturor romanelor pe care ei le au de pregatit pentru bacalaureat, dar asta nu poate să ne facă să renunţăm la lectura efectiva cărţii.

Încurajarea elevilor spre a citi este o obligaţie a fiecărui profesor, nu numai a celor de specialitatea mea.  Fără lectură , aceştia vor deveni o generaţie care nu-şi mai foloseşte imaginaţia. Acest lucru se vede deja în compunerile lor…dar aceasta este o altă discuţie.