Descoperirea plăcerii de a citi


Autor: prof. Ghenoiu Elena Maria
Colegiul Tehnic de Transporturi Braşov

O îndeletnicire care ne-a bucurat adolescenţa a fost lectura. Multora din generaţia mea le-a rămas plăcerea cititului, iar noi, profesorii, cred că suntem datori să le insuflăm  elevilor nostri interesul pentru lectură. De aceea sunt de părere că în clasele  de îceput ale liceului, elevii ar putea fi îndrumaţi către diferite genuri de lectură-aventuri, science-fiction, dragoste sau romane poliţiste.

În acest articol mi-am propus să prezint o serie de titluri pe care unii dintre colegi le-au ignorant sau pe care le-au uitat, dar care le-ar putea deschide elevilor nostri interesul pentru citit.

Din categoria romane SF,consider ca romanul “Dune “ de Frank Herbert  sau romanul” Fundaţia” de Isaac Asimov ar putea plăcea unr elevi pasionaţi de tehnică. Deasemenea , romanele “Eu, robotul”  de acelaşi Isaac Asimov sau “Omul ilustrat” de Ray Bradbury sunt uşor de citit şi conţin mesaje interesante. Ultimul titlu este un roman conceput în ramă care poate fi folosit pentru a ilustra acest tip de povestire (chiar la clasa aVII a). Am organizat câteva întâlniri de lectură în care am citit una sau doua povestiri din acest roman şi am avut surpriza placută că elevii s-au dovedit interesaţi de restul povestirilor şi au dorit să citească mai departe  romanul.

Pentru romanul  de aventuri sau pentru cel poliţist cred că romnele lui Karl May sunt exemple bune, deşi vorbim de elevi de liceu. În ceea ce priveşte romanul poliţist, consider că romanele Agathei Christie sau ale Rodicăi Ojog Braşoveanu ar atrage spre lectura copiii pasionaţi de acţiune şi i-ar îndepărta pentru un timp din faţa micilor ecrane de TV sau de calculator.

Dintre romanele de dragoste pe care nu numai fetelor le-ar plăcea sa le citească  cred că Lorelei sau seria Amurg de Stephenie Meyer ar fi doar doua titluri. Ar fi interesant ca elevii să descopere, de exemplu, că romanul ‘Amurg’, atat de cunoscut prin ecranizarea sa este o naraţiune subiectivă care le-ar crea o altă perspectivă asupra întâmplărilor care au fermecat tineri din toată lumea.

Aflându-ne în vacanţă, am conceput acest articol spre a împărtăşi colegilor titlurile lecturilor pe care le-am propus elevilor mei în ultimele ore de curs.