Quilling – arta modelării personalităţii


Autor: prof. înv. primar Cercel Ramona Andreia
Grup Şcolar „Zimmethausen” Borsec, Harghita

Quilling-ul este o tehnică relativ nouă, o formă de artă care constă în realizarea de diferite ornamente care implică utilizarea de benzi de hârtie rulate şi lipite împreună pentru a crea modele decorative deosebite pentru felicitări, rame, tablouri, cutiuţe, suporturi pentru lumânări, coşuleţe, etc.

Pentru a dobândi câteva momente de relaxare multe persoane s-au orientat către artă. Practicând acest meşteşug, pentru a ne relaxa, creăm un fel de terapie prin artă. Această formă de terapie foloseşte arta ca manieră de exprimare personală pentru comunicarea trăirilor, pentru o explorare a interiorului în scopul creşterii şi armonizării fiinţei. Rezultatele obţinute sunt benefice atât pentru trup cât şi pentru minte.

Chiar dacă termenul de “terapie” duce cu gândul la o afecţiune sau boală, în acest caz nu este vorba neapărat despre aceasta. Arta este potrivită şi pentru cei care pur şi simplu îşi doresc să fie mai sociabili sau să-şi îmbunătăţească încrederea în ei înşişi.

Prin intermediul practicării acestei arte se urmăreşte: dezvoltarea inteligenţei emoţionale; stimularea tuturor canalelor senzoriale;  dezvoltarea capacităţii de a se exprima mai repede şi mai uşor; modelarea personalităţii prin valori estetice şi orientarea spre încorporarea frumosului în viaţă şi activitate; declanşarea proceselor complexe de asimilare şi fixare afectivă atât la nivel individual cât şi colectiv, a valorilor estetice; dezvoltarea percepţiilor şi reprezentărilor vizuale, a imaginaţiei creatoare; stimularea creativităţii; facilitarea comunicării interpersonale, creşterea sociabilităţii, creşterea adaptării în societate; rezolvarea eficientă a conflictelor; crearea de stări afective tonice; inducerea unei stări de linişte, acceptare de sine; reducerea tensiunii şi anxietăţii; capacitatea de a învinge obstacole de natură psihică .

Orice mâzgălitură are o semnificaţie. Arta este un domeniu important al comunicării şi exprimării, mai ales acolo unde cuvintele dau greş. Această  terapie nu vizează aptitudinile sau talentul fiecăruia. Eliberarea tensiunii, anxietăţii acumulate, perfecţionarea unor abilităţi şi deprinderi deja formate, dezvoltarea unor strategii personale de rezolvare a problemelor şi conflictelor interpersonale, optimizarea capacităţilor de autocunoaştere şi autoacceptare, precum şi înlăturarea frustrărilor acumulate şi a sentimentelor negative sunt doar câteva dintre beneficiile pe care această terapie le aduce.

Acest timp de terapie implică mai multă comunicare, exprimare şi conectare la propria persoană. Nu în ultimul rând, terapia prin artă ajută la creaţie şi la dezvoltarea spiritului creator din fiecare dintre noi.

       Arta quilling se adresează tuturor persoanelor, indiferent de vârstă şi statut social. De asemenea, această artă este indicată şi în cazul persoanelor cu probleme , pentru care o astfel de activitate reprezintă o revalorizare a propriei persoane. Dar nu toate persoanele care dezvoltă această activitate o fac în scop medical. Majoritatea persoanelor preocupate de quilling, au dezvoltat un hobby în acest sens, creează decoraţiuni şi figurine pentru prieteni şi rude. Pentru a porni la drum pe această cale trebuie să beneficiem de puţină creativitate, interes pentru artă şi frumos, răbdare şi câteva materiale ajutătoare. (fragment)