“Eu și copilul meu”- primul program de consiliere psihologică pentru părinții din Hunedoara


Autor: prof. psiholog Adela Cristina Zdrîncu
C.N.I „Traian Lalescu”- Structură Școala 2 Hunedoara

Cea mai grea meserie este cea de părinte. Din clipa în care ne hotărâm să aducem pe lume un copil, apar primele griji. Suntem suficient de pregătiţi? Nu va fi prea greu, prea copleșitor? Vom reuşi să fim părinţi buni? Nimic nu este mai important pentru un copil decât să se simtă în siguranţă. Iar acest sentiment nu îl capătă decât în familie, unde ar trebui să fie protejat fizic şi emoţional. Dacă familia nu îl protejează, copilul se simte înstrăinat şi va căuta iubire şi protecţie în altă parte. Pe acest fond apar comportamente deviante. Copilul începe să mintă, să fure, să fumeze, să consume alcool sau droguri.

Modul în care ne purtăm, vorbim cu copiii, regulile pe care le stabilim şi consecvenţa cu care le respectăm, timpul petrecut împreună sunt esenţiale! De aceea e atât de important să dăm exemple bune, să fim modele pozitive pentru copii!

Părinții sunt primii profesori ai copilului, ei începând educarea copilului din familie. Împreună cu părinții, școala își are rolul ei bine stabilit, intervenind în dezvoltarea primară a copilului. Rolul de părinte implică foarte multe cunoștințe și abilități necesare zi de zi. Aceste cunoștințe și abilități nu sunt înnăscute și nu apar atunci cînd devii părinte. Fiecare dintre noi învățăm să fim părinți de la cei din jurul nostru, de la părinții noștri, din informațiile pe care le auzim sau le citim. Uneori însă ceea ce învățăm din interacțiunea cu ceilalți nu este suficient pentru a fi părintele de care copilul are nevoie pentru a se dezvolta și pentru a crește sănătos fizic și mental. De multe ori părinții au întrebări la care nu au răspunsuri sau observă comportamente ale copilului lor la care nu știu cum să reacționeze.

Pe parcursul programului „Eu şi copilul meu”, un program adresat părinţilor, am învăţat cum să găsim împreună cele mai bune modalităţi de comunicare şi relaţionare cu copiii. “Mentorul” acestui proiect este Agenția Națională Antidrog care împreună cu psihologi clinicieni, specialiști în psihologia educațională și consilieri școlari au elaborat un ghid de bune practici extrem de util.

Programul s-a derulat pe parcursul a nouă săptămâni, cuprinzând nouă activităţi. Activitățile cu părinții sunt interactive, conținând și aplicații cu caracter ludic, ce necesită un grad mare de implicare din partea părinților,a consilierului școlar și, acolo unde este cazul și din partea copiilor.

La rândul meu, ca formator, am implementat acest proiect la C.N.I “Traian Lalescu”- Structură Școala nr. 2 Hunedoara, având ca grup țintă 12 părinți ai elevilor din clasele gimnaziale. După aproximativ trei săptămâni de la derularea sa, am primit cereri de la părinți din alte școli, ceea ce m-a convins că, în acest context, consilierea părinților în scopul îmbunătățirii relațiilor cu proprii copii, după principii științifice ale psihopedagogiei, devine o necesitate.

Publicitate